Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

archiv

aktuální programvytisknout

PROGRAM ZÁŘÍ 2023

ilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Úterý 5. září 2023 - 17:30 - Vrátnice

Povídání o životě

Povídání o životě patronky Charity, herečky a režisérky Jany Janěkové s Alexejem Pyškem, s verši Radovana Šťastného a zpěvy Jitky Osičky za klavírního doprovodu Dady Klementové.

Vstupné na místě: 150,- Kč, výtěžek bude použit na vybavení služeb pro seniory v Rožnově p. R.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 8. září 2023 - 17:00 - Vrátnice a okolí (venkovní kryté pódium)

Valašské zkušebny #7

Letos zahrají kapely Bulletproof Puppets, Karel Jura trio, Uko Ješita, CHVM, Garage & Tony Ducháček, Soma, Jan Hlucháň a Občan Trhan.

Občerstvení vege i nevege, pivo řemeslné i sériové. Káva a limo. Prostě jako dycky. Kupujte vstupenky předem, ušetříte a my nebudeme mít na místě tolik práce s kasírováním.

Vstupné v předprodeji 150 Kč v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 15. 8. v sídle Téčka, v TIC nebo online.

Akce probíhá pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše.

17:00 – 17:45    Bulletproof Puppets – Pódium
18:00 – 18:30    Uko Ješita – Vrátnice
18:45 – 19:20    Karel Jura trio – Pódium
19:30 – 20:00    Jan Hlucháň – Vrátnice  
20:15 – 21:15    Garage & Tony Ducháček – Pódium
21:30 – 22:00    Sóma – Vrátnice
22:15 – 23:00    CHVM – Pódium    
23:15 – 23:45    Občan Trhan – Vrátnice

Garage & Tony Ducháček

Sestava: Tony Ducháček, Jan Macháček, David Fikrle, Honzík Pokorný, René Starhon

Historie této legendární pražské rockové kapely sahá až do roku 1979, kdy byla založena basákem Ivo Pospíšilem přímo v jedné garáži na pražském předměstí v Klukovicích. V průběhu 80.let Garage (tehdy pod názvem Garáž) patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, postpunkem, pub rockem a novou vlnou.

Zatímco starší generace českých undergroundových kapel (Plastic People of the Universe, DG 307) vytvářela ponuřejší skladby inspirované Frankem Zappou, The Fugs, Velvet undergroundem, Captainem Beefheartem, minimalistickou a experimentální klasickou hudbou, nová generace kapel, reprezentovaná Garage byla více přímým rock and rollem. Skupině nebylo za komunistů dovoleno vydávat oficiální alba a tak jejich nahrávky, často nahrávané ve skutečných garážích, obíhaly samizdatově na páscích a na kazetách.

Po revoluci 1989 zažila Garage jakýsi vchol své kariéry. Kapela rozsáhle vystupovala a cestovala po Čechách a západní Evropě. Hrála na hlavních festivalech ve Francii, Švýcarsku, Rakousku a v Belgii. V červnu 1991 Garage koncertovala v newyorském Central Parku v průběhu festivalu Summer stage. S písní Berlin, vyhrála v hitparádě Radia France International cenu za nejlepší zahraniční píseň (1993) a následně byla pozvána na festival do Cannes a byla prezentována MTV Europe. V témže roce také předskakovala na koncertě Iggyho Popa v Praze.

Garage stále často hraje, pravidelně v Praze a dalších větších městech a občas se ukáží i na Valašsku. Rádi je opět přivítáme, jejich místo jako hosta Zkušeben je naprosto oprávněné.

Jan Hlucháň je český písničkář z Valašského Meziříčí. Jeho hudba je kombinací folku a popu, s výraznou, silnou barvou hlasu a dynamickou hrou na elektroakustickou kytaru. Píše o lásce, ztrátě, naději a životě. Jeho písně jsou upřímné a pravdivé a dotýkají se našich srdcí. V roce 2022 vydal své první album s názvem "Limity srdce". V roce 2023 byl také hostem Českého rozhlasu Ostrava, kde hovořil o své hudbě a o svých inspiracích. Pokud hledáte písničkáře, jehož hudba vás osloví, pak je Jan Hlucháň tou správnou volbou.

Bulletproof Puppets jsou čtyřčlennou kroměřížsko-vsetínská kapelou, která se zaměřuje na žánr alternativně rockové hudby. V jejich repertoáru najdete jak energické a rychlé skladby, které vás donutí rozprouděným rytmem tancovat, tak i hlubší a emotivnější skladby, které vás pohladí na duši.
Karel Jura Trio je mladá kapela muzikantů ve středních letech, která tvoří a hraje rytmy rock’n’rollu, blues a funky. Někdy od nich uslyšíš nějaký cover, ale dělají hlavně autorské texty a písně, a když je políbí múza, tak se v těch slovních hříčkách ztrácí i oni. Kytaru a zpěv má na starosti nezkrotitelný Karel Jura, basovou kytaru ovládá Martin Doubravský a do bicích buší Tomáš Malina. Žánrově se pohybují od bluesrocku k psychedelickému rocku a má to drajv.

CHVM. Za touto skratkou sa už 43 rokov skrýva partia pánov z Trenčína. V pionierskych časoch, keď mnohí poslušne kráčali za červenou vlajkou, narobili staršej generácii nejednu vrásku. Ale tak to býva, keď sa rodí niečo nové. O ich entuziazme svedčí fakt, že hrajú dodnes.
Uko Ješita je uskupení bigbetových minimalistů. Ví o sobě nechtějí říct.

Sóma vychází z alternativního rocku s prvky grunge a blues. V jejích skladbách najdete tvrdé kytarové riffy i melancholii a ambient. Inspiraci čerpá z 90. let a kombinuje tento sentiment s moderním pojetím hudby. No a jsou mladí a plni energie.


ilustrativní obrázek

Pondělí 11. září 2023 - 19:00 - Vrátnice

KinoKavárna • Aftersun

Někdy v devadesátých letech, kdesi v tureckém přímořském resortu tráví dovolenou rozvedený mladý otec Calum (Paul Mescal) se skoro náctiletou dcerou Sophií (Francesca Corio). Pohodové vystupování táty, který žádnou legraci nezkazí a baví se tím, že jej okolí považuje za dívčina staršího bratra, však zastírá znepokojivý závoj melancholie. Debut Charlotte Wells má nádech vzpomínky z dětství a nepotřebuje okázalá gesta k vystižení nepopsatelně intenzivních životních pocitů. Díky svému křehce impresivnímu vyprávění a ohromující empatii se stal diváckým hitem desítek festivalů, včetně Cannes, Toronta i Karlových Varů.

Velká Británie, 2022 | hrají P. Mescal, C. Rowlson-Hall, F. Corio | režie Ch. Wells
film s titulky • nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 96 minut


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Čtvrtek 14. září 2023 - 19:00 - Vrátnice

Steve Clarke Trio

Excelentní baskytarista po dvou letech opět v Rožnově. V triu s klávesistou Walterem Fischbacherem a bubeníkem Alexem Bernathem  se znají hráčsky i lidsky více než dokonale a vědí jak udělat pořádnou show, řemeslně dokonalé sety, chytlavé groove a oslnivá sóla. Clarkovy přirozeně plynoucí kompozice obsahují mnoho zručně uchopené fusionové inspirace, zatímco jeho plný tón a důmyslné linky a slapovací technika uchvacují publikum…

Steve Clarke natočil 8 CD a 58 alb s dalšími umělci. Na jeho albu New Beginnings hostuje též Mike Stern.  Jako lídr svých sestav a cestuje, po USA a Evropě více než 17 let.

Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 15. 8. v Téčku, TIC nebo online.


ilustrativní obrázek

Čtvrtek 21. září 2023 - 19:00 - Vrátnice

Klub cestovatelů • Marek Balicki - Filipínami na vlastní lodi

Ve 30 letech se rozhodl změnit život, prodal vše, a se skládacím kolem vyrazil z Evropy do Japonska a následně žil téměř rok na Filipínách, kde se stal lektorem nádechového potápění - Freedivingu, dobrovolničil s lokální záchrannou službou a postavil si tradiční Filipínskou loď, se kterou pak proplul Filipíny.

Zdravotnický záchranář, lektor freedivingu i zážitkové první pomoci, bývalý hasič, který cestuje různými styly po světě a v každé zemi navštíví své kolegy hasiče a záchranáře.Marek Balicki - Záchranář na cestách

Ve 30 letech se rozhodl změnit život, prodal vše, a se skládacím kolem vyrazil z Evropy do Japonska a následně žil téměř rok na Filipínách, kde se stal lektorem nádechového potápění - Freedivingu, dobrovolničil s lokální záchrannou službou a postavil si tradiční Filipínskou loď, se kterou pak proplul Filipíny.

Zdravotnický záchranář, lektor freedivingu i zážitkové první pomoci, bývalý hasič, který cestuje různými styly po světě a v každé zemi navštíví své kolegy hasiče a záchranáře.

Vstupné v předprodeji 80 Kč, na místě 100 Kč.

PARTNER POŘADU


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 22. září 2023 - 18:00 - Vrátnice

HYPNOS / DOOMAS / IRDORATH / MONASTERY / MORS SILENS

Tuzemská death metalová skupina HYPNOS, v jejímž čele stojí bývalý člen Krabathor, Bruno, vyjíždí podpořit své poslední album „The Blackcrow“. To sice vyšlo už na podzim 2020, ale plánované turné na jeho podporu bylo několikrát přeloženo kvůli restrikcím spojeným s Covidem19. Nová deska svou koncepcí navazuje na svého předchůdce „The Whitecrow“ z roku 2017 a věnuje se tentokrát temnějším stránkám lidské mysli a vzorcům chování. O vydání CD verze se opět postarala německá firma Einheit Produktionen, LP pak vyšlo u českých Monster Nation.
Na turné plánovaném napříč 4 evropskými státy – Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a Polskem, podpoří HYPNOS zkušení Slováci DOOMAS svou fúzí death & doom metalu, kteří rovněž na koncertech představí své nové album „R´Lyeh“.
V Rožnově je doprovodí maďarští Monastery, kapela založená v roce 1989, má na svědomí oficiálně první death-trash nahrávku v Maďarsku. Od půlky devadesátých let do roku 2002 ustoupili kvůli absenci dostatečně talentovaného kytaristy a fungovali až do roku 2009. Po 12 letech opět probudili k životu a nahráli jedno EP a dvě studiová alba. Doprovodí je krajané Mors Silens, kteří jsou na scéně už od roku 2006, mají na kontě tři studiová alba a své energické vystoupení a našlapaný melodický death metal nám představili živě už loni v květnu. Černou blackmetalovou třešničkou večera budou rakouští Irdorath, kteří předvedou nefalšovaný black metal s mrazivými kytarami a neúprosným tempem.

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Sobota 23. září 2023 - 20:00 - Vrátnice

KranK, Stern

Posledních 48 hodin bylo opravdu hektických. Ano, kauza Násilník a obvinění ze znásilnění. V této situaci jsme se rozhodli, že sobotním koncertě kapela Divo Institute nevystoupí. Cítíme presumpci neviny, ale už to, že se věc vyšetřuje (Aleš byl na několika výsleších) je podle nás důvod k odložení koncertu. Nazvěte to jak chcete, cancel culture, politická korektnost scény, předposranost.
Raději budeme za ty, co neudělali koncert obviněnému člověku, kterého očistili a budeme si sypat popel na hlavu, než abychom byli ti, co dělali koncert člověku, o kterém jsme věděli, že je obviněný ze znásilnění.
Koncert proběhne, zahrají Stern a KranK a vstupné zůstává na předprodejní ceně 150 Kč. KDO BY CHTĚL VRÁTIT ZAKOUPENÉ VSTUPENKY, NAPIŠTE NÁM.

Německo-americké formaci KranK se u nás loni tak zalíbilo, že chtějí přijet znova, vám se to taky líbilo, tak proč si to neopakovat. Instrumentálně dokonalí strejcové se na pódiu nezastavují a přitom hrají tak přesně. Toto je esence muziky, kterou ocení jak punkáči, tak rockeři (ano, bylo to tak). Sami sebe označují jako sludge|hardcore|hardrock, jejich skladby se obejdou bez hlasu a své hudební preference mají takto:

Dr. Jo (baskytara): Circle Jerks, Black Flag, Loveslug, NoMeansNo, Victims Family, Primus, Minutemen
Dr. Krischan (kytara): Fugazi
Dr. Jeff (bicí): The Who, Black Sabbath, Alice Cooper, KISS, Dead Kennedys, Germs, Black Flag, Suicidal Tendencies

Stern dokončují novou nahrávku a v plnohodnotné sestavě basa, bicí, akustická/elektrická kytara a zpěv se po delší době objeví na našem pódiu. Syrovost v projevu, hrubost v textech. Valašsko se vším všudy.

Vstupné 150 Kč. Předprodej od 5. 9. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.


ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Pátek 29. září 2023 - 19:00 - Vrátnice

Welcome stage 2

Téčko pokračuje ve WELCOME STAGE. Přehlídka kapel, kterým poskytujeme prostor ke hraní před rožnovským publikem.

Vystoupí:

19:00 Darina Krygiel
20:00 Mr. Lovo
21:30 Zdendalele
22:30 Bliss Point

Vstupné je dobrovolné.

ZdendaLeLe  
(Ukulele folk,Štramberk)
Pravým jménem Zdeněk Socha.Vtipně glosující písničkář zabývající se  tématy běžného života. Text a hudbu si tvoří sám. Multiinstrumentalista hrající na ukulele,cajon, foukací harmoniku,kazoo a tamburínu.

Ve spojení jeho jména (Zdenda)a hlavního nástroje( ukulele) si začal říkat ZdendaLeLe.
Ročně odehraje přes sto koncertu. Měl možnost hrát například před Vladimírem Menšíkem,Pavlem Dobešem, Závišem, Lenkou Hrůzovou,Lucii Redlovou a mnoho dalších.


Mr. Lovo

Kapela vznikla v roce 2020, kdy se dala dohromady parta kamarádů, kteří se už nějakou dobu sami hudebně hledali. Vzniklá formace Mr.Lovo byla výsledkem jejich společné lásky k experimentu, improvizaci a otevřenému přístupu k hudební tvorbě. Od prvotních coververzí skladeb známých umělců z oblasti jazzrock / fusion a funk se dopracovali k vlastnímu tvůrčímu výrazu a začali skládat vlastní hudbu.

Pokud je posluchač zvídavý, čeká ho neobvyklý hudební zážitek. Barvitá hudební zákoutí se hemží hudebními hádankami, které Mr.Lovo pomáhá rozluštit s výsledkem, který ucho sice překvapí, ale naštěstí jen a jen milým, uvolňujícím a harmonickým rozuzlením.
Přestože každý člen kapely představuje absolutně svébytnou tvůrčí sílu, všichni zapadají jako cihličky do mozaiky, kterou je tvář Mr.Lovo.
Petr Venkrbec – sax, synth, wind controller, Martin Poledna – piano, synth, Ladislav Výmola – kytara, Rumil Kofta – baskytara, kontrabas, Libor Orel – bicí

Darina Krygiel trio

Darina Krygiel – zpěv / Havířov
Milan Vilč – piano / Opava, Renáta Návratová – trubka / Ostrava,

V tomto složení kapela hraje sporadicky, většinou jazzové standardy, tu a tam vlastní tvorbu. Společným jmenovatelem je Lidová konzervatoř a Múzická škola v Ostravě, kde se poznali. Koncert v klubu Vrátnice bude pro ně jedinečný, protože budou hrát většinou vlastní tvorbu.

Darina Krygiel je povoláním výtvarnice (ilustrace pro děti, užitá grafika, vlastní tvorba).
Hudbě se věnuje dlouhodobě, vystudovala jazzový zpěv a skladbu na LKMŠ v Ostravě. Skládá vlastní písně, ke kterým píše české i polské texty.
Milan Vilč je původním povoláním lékař. Léta vystupuje na opavské jazzové scéně. Vystudoval obor jazzový klavír na LKMŠ v Ostravě, kde také tento obor vyučuje. Rovněž se věnuje vlastní hudební tvorbě.
Renáta Návratová, povoláním stavařka, je posluchačkou oboru hra na trubku na  LKMŠ v Ostravě

Bliss Point

Bliss Point je pop-rocková kapelka z Valašska hrající vlastní vážné i nevážné písničky.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino