Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
vrátnice vrátnice
kino Panorama kino
tka tka
≡ menu
nápis Vrátnice Art & Music

připravujeme

aktuální programvytisknout

Sturle Dagsland (N), Siksa (PL), Ctib

ilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázekilustrativní obrázek

Neděle 27. října 2024 - 20:00 - Vrátnice

Sturle Dagsland (N), Siksa (PL), Ctib

Hudebník Sturle Dagsland je bez nadsázky zjevením, které možná vyrostlo z tradice temného norského folkloru, jeho tvorba je ale jinak příčí jakékoliv kategorizaci. Dagslandův eponymní debut z roku 2021 zacloumal představou o tom, co lze křesat z folkových tradic, zásadně pocuchal i představy o mantinelech temnoty – obzvlášť když coby support vyrazil na evropské turné finských psychedelických metalistů Oranssi Pazuzu. V našich vodách koncertoval například na Hradbách samoty, festivalu Transforma, Žižkovské noci a bratislavském Sharpu, kde se potkal se Siksou a tím byl položen základ pro evropské turné, jehož jedinou zastávkou v Česku bude právě Rožnov. Pro Dagslandovu vokální ekvilibristiku těžko hledat slova – jeho záběr je neuvěřitelný, stejně jako schopnost vydávat se do zákoutí, kde bychom ho opravdu nečekali. Zběsilost své hudby má ale pevně v rukou, její ujetost je kontrolovaná, Sturle Dagsland je chvíli nekonečně romantický, aby tuhle energii záhy překlopil v explozivní jízdu. Jeho koncerty jsou skutečnými dobrodružnými výpravami a to nejen díky tomu, kolik toho Dagsland naběhá po stagi. Naživo vystupuje Sturle po boku svého bratra a spojení těchto dvou mužů se rovná síle orchestru.

7 let, to je doba! V roce 2017 v rožnovském Téčku vystoupila tehdy ještě skoro neznámá Siksa, dvojčlenný projekt na pomezí performance a punku z polského městečka Gniezdno. Provokuje většinovou společnost, ale taky i konzervativní část punkové subkultury. Interakce s publikem, ožehavá témata svobody ženské jednotky v puritánské společnosti. Ano, hudba je zde pouze jako druhoplánový podklad, ale toto je právě ten koncept.  Je to hluchová poezie, tanec, old school rap, blues i punk. Jejich kořeny sahají do roku 2014. Od té doby spolu Alex Freiheit a Piotr Buratyński společně odehráli několik stovek koncertů v Polsku i v zahraničí (na posledním turné navštívili Turecko) a natočili několik alb. Deska „Zemsta na wroga“ vydaná labelem Antena Krzyku byla v roce 2021 oceněna cenou Paszporty Polityki za hudební aktivity, které provokovaly, dráždily a předběhly svou dobu.

Třetím do party je Ctib, jehož kořeny tkví v místním punkovém podhoubí a jehož styl bychom mohli označit jako elektropunk.První sólová LP deska z roku 2021 „Kampak?!“ přináší skladby, ve kterých se nakřáplé punkové kytary potkávají s přísným bicím automatem a pípání a šlehy syntezátoru připomínají znělky prehistorických počítačových her. Texty jsou tematicky různorodé, spojuje je ale otázka po hodnotách – ptají se po tom, „co z člověka dělá bytost hodnou života“. A v tomto duchu pokračuje dodnes, mezitím vydal druhé album „Smrad v síni tradic“ a v přípravě je třetí, z něhož několik skladeb zazní už na tomto koncertě. Ctib vydává u brněnského vydavatelství Kabinet records.

Vstupné v předprodeji 250 Kč, v den akce a na místě 300 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.


Odběr novinek
Odběr novinek plakát akcí program kino